Tym razem moja propozycja to makaron smażony, pyszna wersja i bardzo smakowita.
Do makaronu użyłam muchomorów rdzawobrązowych - panienek ale można tutaj użyć innych grzybów np. boczniaków.
Polecam gorąco.
Smażony makaron z panienkami i mięsem po azjatycku.
Składniki: ( 2 porcje )
- 250 g makaronu do woka
- 300 g muchomora rdzawobrązowego
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki sosu ostrygowego
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- pomidorki koktajlowe
Grzyby rozmroziłam i pokroiłam w paski a czosnek posiekałam.
W woku rozgrzałam masło i olej i smażyłam najpierw czosnek i cebulę, potem grzyby, dalej paprykę po kilka minut każde.
Na koniec dodałam mięso mielone i smażyłam mieszając aby powstały rumiane grudki.
Teraz doprawiłam do smaku sosem sojowym, ostrygowym i suszonymi pomidorami.
Jak mięso się podsmażyło na patelni wylądował makaron - suchy - i pod przykryciem dusiłam go 5 minut.
Na talerzu udekorowałam połówkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny |
2 komentarze
Spróbowałabym chętnie :)!
OdpowiedzUsuńNic trudnego, zachęcam do gotowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.