Ten dzisiejszy to delicja, kawowy środek a wokół pełno borówek, znakomite połączenie.
Dodałam do sera agar - agar zamiast żelatyny, a jeśli chcecie to możecie użyć żelatyny.
Sernik kawowy z borówkami.
- 500 g sera twarogowego chudego
- 300 g sera homogenizowanego waniliowego
- 300 g borówki amerykańskiej
- 3 łyżeczki kawy bananowej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek agar - agar
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie sernika:
- Twaróg zmieliłam dwukrotnie i wymieszałam z serkiem waniliowym.
- Kawę zaparzyłam w 1/2 szklanki wrzątku i ostudziłam.
- Dodałam ostudzoną kawę do masy serowej, wymieszałam.
- Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywną pianę z 3 łyżkami cukru trzcinowego.
- Połączyłam ubitą śmietanę z serem, wymieszałam.
- Do garnka wlałam mleko, wsypałam agar i moczyłam 5 minut po czym zagotowałam i gotowałam tak następne 5 minut.
- Dodałam po łyżce agaru do masy serowej za każdym razem mieszając.
- Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą i na dno wsypałam połowę borówek, zalałam połową masy, wsypałam drugą część borówek i wylałam drugą część masy.
- Wstawiłam do lodówki aby schłodzić choć nie jest to konieczne bo ściąga się w temperaturze pokojowej.
- Jak sernik stężał całkowicie wyjęłam go na talerz górą do dołu i zdjęłam folię, udekorowałam borówkami.
- Zamiast agar - agar należy użyć 2 łyżki żelatyny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ważka |
2 komentarze
Poczekam aż będą borówki. Mam jagody kamczackie. Szkoda, ze mrożone.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Oj warto będzie czekać Lusiu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.