Risotto jest bardzo smakowite i widowiskowe jak zresztą wszystkie dania z burakami.
My buraki uwielbiamy a jeśli jeszcze ktoś tak jak my je zajada to zapraszam na risotto bo jest tego warte.
Dodatek grzybów to delicje, można dodać jakie chcecie, ja miałam mrożone gołąbki zielonkawe.
Risotto buraczkowe z grzybami.
Składniki: 4 porcje
- 200 g buraków czerwonych
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- garść tymianku
- 15 centymetrów białej części pora
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g ryżu arborio lub innego do risotto
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 100 g startego sera koziego długodojrzewającego
- sól
- pieprz
- 150 g grzybów - miałam mrożone gołąbki zielonkawe
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
Przygotowanie risotta:
- Buraki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Zalałam buraki bulionem i gotowałam do miękkości.
- Cebulę i czosnek posiekane oraz pokrojonego w pół plastry pora smażyłam na rozgrzanej oliwie.
- Dodałam teraz ryż i chwilę go smażyłam aż stał się szklisty.
- Wlałam na patelnię wino i smażyłam mieszając aż wino odparowało.
- Na patelnię wlewałam teraz bulion wraz z buraczkami po chochli mieszając aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
- I tak po chochli aż do wyczerpania bulionu.
- Proces wchłaniania bulionu przez ryż trwa około 20 minut.
- Grzyby rozmroziłam i osuszyłam, podsmażyłam na maśle klarowanym jakieś 10 minut aż woda z grzybów odparowała.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe risotto połączyłam z łyżką masła, posiekanym tymiankiem i wymieszałam.
- Risotto dzięki masłu staje się szkliste i lśniące.
- Teraz dodałam 3/4 startego sera koziego i jeszcze raz wymieszałam, dodałam grzyby i wyłożyłam na talerze.
- Posypałam resztą startego sera.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Leśne paprocie |
4 komentarze
Lubię buraki i fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania.
UsuńMusiało smakować niesamowicie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńI ja pozdrawiam, dzięki za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.