Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem a nawet kaszą, doskonale sprawdzi się z komosą ryżową zwaną quinoą czy ziarnami amarantusa.
Próbujcie i dajcie znać jak smakowało.
Czemu podwójnie bazyliowe ? użyłam do niego bazylii zwykłej i tajskiej.
Bazylia tajska jest delikatniejsza w smaku ale podnosi walory smakowe wielu potraw.
Zachęcam do zrobienia pesto.
Podwójnie bazyliowe pesto.
Składniki:
- duży pęczek bazylii zwykłej
- kilka gałązek bazylii tajskiej
- garść orzechów macadamia
- sól morska
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 50 ml oleju rzepakowego
- 3 - 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
- Bazylię umyłam i osuszyłam, poodrywałam listki bo do pesto użyłam tylko liści.
- Orzechy macadamia uprażyłam na suchej patelni aż zaczęły pachnieć, przestudziłam.
- Do blendera włożyłam orzechy i zmiksowałam a teraz dodałam liście bazyliowe i zmiksowałam ponownie.
- Do papki bazyliowej dodałam teraz sól, starty ser oraz olej i ponownie zmiksowałam.
- Na koniec dodałam do smaku soku z cytryny.
- Pesto gotowe, nic tylko zajadać.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żonkile |
2 komentarze
Muszę zrobić pesto :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób, bo zdrowe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.