Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużo trzeba zrobić taki aby nie był pracochłonny.
No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać.
Wino w pasztecie spełnia rolę wypełniacza smaku i nadaje mu charakteru, polecam gorąco.
Domowy pasztet z winem.
Składniki:
- 500 g wątróbki kaczej
- 250 ml wina czerwonego wytrawnego
- 3 szalotki
- 200 g masła klarowanego
- sól
- pieprz mielony
- masło do dekoracji
Przygotowanie:
- Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałeczki.
- Włożyłam ją do garnka, wlałam wino, dołożyłam posiekane szalotki i gotowałam bez przykrycia ciągle mieszając jakieś 20 minut.
- Wino odparuje o połowę i zgęstnieje i wtedy wątróbkę razem z sosem przełożyłam do blendera i miksowałam aż masa stała się gładka.
- Wcześniej rozpuściłam masło klarowane i przestudziłam.
- Jak wątróbka się zmiksowała dolewałam ciągle miksując przestudzone masło tak aby pasztet stał się lekki i kremowy.
- Doprawiłam teraz solą i pieprzem do smaku i wylałam pasztet - bo jest dość rzadki do pojemnika.
- Wstawiłam go do lodówki aby się ściął.
- Na chłodny już pasztet wylałam warstewkę masła klarowanego dla dekoracji a przy okazji pasztet nie wysycha.
- Wątróbka kacza sprawia że pasztet jest aż słodki i pyszny.
Smacznego.
Przepis Olga Smile [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Dekoracje wielkanocne |
4 komentarze
Z niecierpliwością czekam, aż moja żona wróci z wyjazdu i od razu bierzemy się do pracy. Będzie pysznie. Dziekuję! ;)
OdpowiedzUsuńMarku pochwalcie się zdjęciem jak wyszło i napisz czy smakowało. Pozdrawiam.
UsuńU mnie też zawsze jest pasztet na święta wielkanocne.
OdpowiedzUsuńRobię go z wątróbki drobiowej i wieprzowiny.
Zastanawiam się czy nie jest zbyt dużo masła klarowanego?
Pozdrawiam serdecznie:)*
Masło powoduje kremową konsystencję pasztetu więc musi tutaj tyle być.
UsuńJedząc pasztet nie powiesz już że jest za dużo masła.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.