wtorek, 7 kwietnia 2015

Pasztet z winem

Wielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam.
Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużo trzeba zrobić taki aby nie był pracochłonny.
No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać.
Wino w pasztecie spełnia rolę wypełniacza smaku i nadaje mu charakteru, polecam gorąco.
Domowy pasztet z winem.




Składniki:
  • 500 g wątróbki kaczej
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 3 szalotki
  • 200 g masła klarowanego
  • sól
  • pieprz mielony
  • masło do dekoracji


Przygotowanie:
  • Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałeczki.
  • Włożyłam ją do garnka, wlałam wino, dołożyłam posiekane szalotki i gotowałam bez przykrycia ciągle mieszając jakieś 20 minut.
  • Wino odparuje o połowę i zgęstnieje i wtedy wątróbkę razem z sosem przełożyłam do blendera i miksowałam aż masa stała się gładka.
  • Wcześniej rozpuściłam masło klarowane i przestudziłam.
  • Jak wątróbka się zmiksowała dolewałam ciągle miksując przestudzone masło tak aby pasztet stał się lekki i kremowy.
  • Doprawiłam teraz solą i pieprzem do smaku i wylałam pasztet - bo jest dość rzadki do pojemnika.
  • Wstawiłam go do lodówki aby się ściął.
  • Na chłodny już pasztet wylałam warstewkę masła klarowanego dla dekoracji a przy okazji pasztet nie wysycha.
  • Wątróbka kacza sprawia że pasztet jest aż słodki i pyszny.

Smacznego.
Przepis Olga Smile [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Dekoracje wielkanocne

4 komentarze

  1. Z niecierpliwością czekam, aż moja żona wróci z wyjazdu i od razu bierzemy się do pracy. Będzie pysznie. Dziekuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku pochwalcie się zdjęciem jak wyszło i napisz czy smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. U mnie też zawsze jest pasztet na święta wielkanocne.
    Robię go z wątróbki drobiowej i wieprzowiny.
    Zastanawiam się czy nie jest zbyt dużo masła klarowanego?
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło powoduje kremową konsystencję pasztetu więc musi tutaj tyle być.
      Jedząc pasztet nie powiesz już że jest za dużo masła.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger