Dziś przedstawię przepis na marynowane muchomory rdzawobrazowe zwane "panienkami".
Są pyszne i delikatne a do marynowania nadają się tylko te ze zwiniętymi kapeluszami bo te z rozwiniętymi są tak kruche że rozpadają się podczas gotowania.
Popróbujcie bo to znakomity dodatek do sałatek.
Marynowane muchomory.
Składniki:
- 500 g kapeluszy muchomora rdzawobrązowego
- 1 nieduża papryka czerwona
- 1 cebula
- cukier do smaku
- 3 części wody
- 1 część octu 10 %
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnkach
- liść laurowy
Zwinięte kapelusiki grzybów przepłukałam na sicie.
Gotowałam w osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam.
Z wody, octu, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liścia laurowego ugotowałam zalewę.
Osłodziłam ją do własnego smaku, około 2 łyżek na szklankę octu i 3 szklanki wody.
Paprykę pokroiłam w paseczki a cebulę w pół plasterki.
Grzyby, paprykę i cebulę włożyłam do octu i zagotowałam.
Gorące przełożyłam do słoików i zakręciłam.
Odwróciłam do góry dnem i pozostawiłam do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis wlasny.
"Podróże małe i duże"
Rozwinięty owocnik muchomora rdzawobrązowego |
2 komentarze
Pierwsze słyszę! Z przyjemnością wypróbuję przepis, bo lubię innowacyjne sałatki :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie zbieraj dobre grzyby a sałatki będą pyszne, jeśli nie znasz muchomorów rdzawobrązowych to lepiej nie zbierać bo mogą okazać się trujące.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.