Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo smakowity.
Polecam bo smakuje wybornie latem z brzoskwiniami świeżymi oraz zimą z brzoskwiniami z puszki.
Lodowa Melba.
Składniki: ( 4 porcje )
- 4 dojrzałe brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 opakowanie lodów waniliowych
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
Poprzekrawałam brzoskwinie na połówki i wyjęłam pestki tak aby nie uszkodzić brzoskwiń.
Teraz z wody, cukru i wanilii ugotowałam syrop i włożyłam do niego połówki owoców.
Gotowałam je jakieś 5-6 minut, wyjęłam i osuszyłam.
Maliny zmiksowałam blenderem, można mus przetrzeć przez sito - ja lubię ziarenka w musie więc nie przecierałam.
Na talerzyku wylałam trochę musu malinowego, ułożyłam na nim gałki lodów i połówki brzoskwiń.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Grzyby jesieni |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.