Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem.
Oto moja wersja lazanii z quinoą.
Lazania z quinoa z 4 serami.
Składniki: ( 4 porcje )
- 8 płatów makaronu lazania
- 1 cukinia
- 5-6 suszonych pomidorów w ziołach
- 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 250 g mięsa mielonego drobiowego
- 1/2 papryki białej
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 500 ml passaty lub innego sosu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 krążki sera mini babybel
- 150 g sera rokpol z niebieską pleśnią
- 150 g sera cheddar
- 10 plastrów sera morskiego
- olej omega 3
Makaron gotowałam 5 minut w osolonej wodzie i odcedziłam.
Pokroiłam w kostkę cukinię, papryki oraz pomidory suszone w ziołach.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę papryką biała, czerwoną i chili a także cukinię.
Jak mięso się zrumieniło wlałam na patelnię passatę i gotowałam aż sos odparował i zgęstniał.
Dodałam do sosu posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam.
Dodałam także ugotowaną komosę ryżową i posiekane pomidory.
Keksówkę 24 x 14 spryskałam olejem i układałam lazanię.
Na dno ułożyłam płaty makaronu, na nim sos z mięsem, plastry sera cheddar, znowu makaron, sos z mięsem, pokruszony ser rokpol i plasterki mini babybel, ponownie makaron, sos z mięsem, makaron i na wierzchu plastry sera morskiego.
Zapiekałam lazanię w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu chwilę odczekałam aby lazania odparowała i pokroiłam na kawałki.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Gołąbek zielonkawy |
6 komentarze
Mega danie, z chęcią spróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, polecam się.
UsuńOch, nawet sobie nie wyobrażasz jaką mam chętkę na Twoją lazanię.
OdpowiedzUsuńWygląda tak bardzo apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Zakasuj rękawy i do roboty hi hi, polecam Lusi.
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.