Czas goni ostatnio nawet w kuchni więc takie proste dania to skarb.
Użyłam tu makaronu soba czyli makaronu z mąki gryczanej oraz chińskiej kapusty pak choi.
Zapraszam gorąco i polecam wypróbować.
Krewetki z sobą i pak choi.
Składniki: ( 2 porcje )
- 200 g makaronu gryczanego soba
- 1 kapusta pak choi
- 250 g krewetek koktajlowych
- 1 żółta cukinia
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki tajskiego sosu słodkiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Makaron zalałam lekko osolonym wrzątkiem na 3-5 minut po czym odcedziłam - trochę wody zachowałam.
Kapustę pokroiłam w paski.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki a czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cukinię, kapustę, dodałam czosnek a na końcu obrane krewetki koktajlowe, smażyłam kilka minut.
Teraz na patelnię wlałam kilka łyżek wody od makaronu i zagotowałam.
Dodałam sos tajski, sól i pieprz, zagotowałam.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w łyżce wody i wlałam do sosu mieszając aby zgęstniał.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gladiolus |
4 komentarze
Dorotko,
OdpowiedzUsuńTobie i Twoim Bliskim życzę; zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości:)*
Dziękuje i wzajemnie Lusiu.
UsuńSmakowicie wygląda to danie...
OdpowiedzUsuńJaj przepięknie malowanych,
Świąt słonecznie roześmianych,
W poniedziałek dużo wody,
Zdrowia, szczęścia oraz zgody
Z okazji Świąt Wielkanocnych...
Pozdrawiam:)
Dziekuję i również życzę Wesołych Świąt.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.