Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw.
Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili.
W Korei kimchi jest popularną przystawką.
Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe.
Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak mięsa.
Kimchi.
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 5 papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 150 ml sosu rybnego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 2 - 3 łyżki posiekanego imbiru
Przygotowanie kimchi:
- Do garnka wlałam wodę, wsypałam sól i wymieszałam.
- Kapustę pokroiłam w kwadraty i włożyłam ją do garnka z wodą, przemieszałam i docisnęłam tak aby woda przykryła kapustę.
- Teraz przełożyłam kapustę razem z wodą do dużej torby strumieniowej, docisnęłam i zamknęłam torebkę.
- Zostawiłam torebkę na całą noc.
- Następnego dnia wylałam wodę z kapusty i przełożyłam ją do słoja.
- Do misy blendera włożyłam posiekaną połowę papryki czerwonej, wszystkie papryczki chili, miód, imbir i czosnek i zmiksowałam ale nie na papkę ale tak aby widać było paseczki papryki.
- Dodałam sos rybny i przemieszałam.
- Drugą połowę papryki i cebuli pokroiłam w paseczki i dołożyłam do kapusty, wymieszałam.
- Zalałam warzywa marynatą i zostawiłam w zakręconym słoiku na 3-5 dni aby kimchi ukisło.
- Potem już wystarczy się delektować oryginalnym smakiem.
- Uwaga ! jest dość ostre.
Smacznego.
Przepis kuchni koreańskiej.
"Podróże małe i duże"
Okaz |
6 komentarze
Fajny przepis, czy danie jest bardzo pikantne?
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Jak użyjesz mniej ostrej papryczki będzie łagodniejsze, przy tych ilościach jest pikantne.
UsuńSuper i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZaintrygowało mnie to danie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, myślę że zasmakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.