Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie.
Fasola w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 500 g fasoli typu "Jaś"
- 1 łyżka soli
- 2500 g pomidorów lub 2000 ml passaty pomidorowej
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 pęczek majeranku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mieszanki ognistej
- Fasolę namoczyłam na noc a rano przepłukałam i zalałam zimną wodą, dodałam sól i ugotowałam do miękkości.
- Pomidory pokroiłam na kawałki, rozgotowałam około 15 minut i zmiksowałam.
- Jeśli dodajecie passatę wystarczy wlać ją do garnka.
- Dodałam teraz do pomidorów odcedzoną fasolę, cukier, ocet mieszankę ognistą i paprykę wędzoną, gotowałam jeszcze 10 minut.
- Dodałam posiekany majeranek.
- Teraz przelałam fasolę do słoików i pasteryzowałam 15 minut.
- Fasolka jest dobra sama w sobie do makaronu ale można ją używać do wielu dań.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny |
4 komentarze
Dzień dobry:) A jak taką fasolkę zapasteryzować w piekarniku? Pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńWkładasz słoiki gotowe z fasolka do zimnego piekarnika, nastawiasz temperature na 140 stopni i jak piekarnik osiągnie tyle zostawiasz słoiki na 30 minut, potem wyłączasz piekarnik i do wystudzenia słoiki mają tam zostać. Gotowe. Sorry że tak późno ale nie widziałam komentarza.
UsuńNic nie szkodzi, dzięki za odpowiedź! :) A wiesz może jak długo takie gotowe zapasteryzowane słoiki mogą postać w spiżarni?
UsuńWydaje mi się że około 6 miesięcy, dłużej to fasola może fermentować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.