Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu.
Dokarmiamy zakwas i bierzemy się za pieczenie.
Chleb żytnio - orkiszowy na zakwasie z chia.
Składniki: ( 2 bochenki w foremkach 26 x 12 góra )
- 500 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki nasion dyni
- 1 szklanka zakwasu żytniego 100 % hydracji
- 800 ml letniej wody
- 2 łyżki ziaren ostropestu do posypania
Chleb robi się bardzo prosto.
Aby otrzymać zakwas 100 % hydracji należy dzień wcześniej wziąć 100 g zakwasu żytniego, dodać do niego 100 g mąki żytniej i 100 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny.
Wszystkie składniki na chleb włożyłam do misy i mieszałam tak długo aż składniki się połączyły.
Keksówki posmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto na chleb.
Keksówki włożyłam do dużych toreb foliowych aby ciasto nie wysychało i zostawiłam je na 12 - 14 godzin aby chleb wyrósł.
Jak ciasto urosło do wysokości keksówki nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Chleby spryskałam wodą i posypałam ziarnami ostropestu.
Piekłam chlebki około godziny lub do suchego patyczka.
Studziłam chlebki na kratce.
Chleb pyszny był jeszcze ciepły z miodem jagodowym.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaje do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
oraz do listy Terry z Panissimo
"Podróże małe i duże"
"Zajączek" czyli borowik zajęczy |
2 komentarze
Zrobiłam wyszedł przepyszny...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTak się cieszę, przyślesz zdjęcie czy już zjedzony?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.