Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował.
Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko.
Jeśli Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży.
Miłego wypieku.
Chleb z oliwkami.
Składniki: keksówka 26 x 12 góra
- 400 g mąki pszennej T 650
- 8 łyżek czynnego zakwasu żytniego
- 50 g mąki żytniej T 720
- 2 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki czarnych oliwek + do przybrania
Przygotowanie chleba:
- Mąkę wsypałam do miski razem z solą, wymieszałam.
- Do wody wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
- Do mąki dodałam zaczyn, drożdże z wodą oraz oliwę i wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Teraz do ciasta włożyłam pokrojone na połówki oliwki i ponownie zarobiłam ciasto tak aby oliwki równo rozprowadziły się po cieście.
- Keksówkę 26 x 12 góra wysmarowałam masłem i wysypałam mąką i umieściłam w niej ciasto.
- Na wierzchu powciskałam całe oliwki.
- Włożyłam foremkę do torby foliowej i wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką na 3-6 godzin.
- Mój chleb rósł około 3,5 godziny.
- Po wyrośnięciu chleba nagrzałam piekarnik do 210 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam wnętrze wodą i piekłam chleb 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 30-40 minut aż wierzch ładnie się przyrumienił.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Pomysł Liski [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pomidorki koktajlowe |
8 komentarze
W PONIEDZIAŁEK LANY
OdpowiedzUsuńZAJĄCZEK ZALANY.
KURY Z NIM TAŃCUJĄ,
JAJKA MU MALUJĄ.
KOGUT WCIĄGA KRESKĘ
-PODKRĘCA IMPREZKĘ.
CAŁA SALA SIĘ BUJA,
DJ.GRA ALLELUJA!!!
WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ. :)
Wesołych Świat Agatko dla Ciebie i rodziny.
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię na święta:)
Kaśka
Bardzo proszę, Wesołych Świąt.
UsuńBardzo fajna koncepcja. Szkoda tylko, że do takich rzeczy mam dwie lewe ręce, ale na pewno polecę znajomym!
OdpowiedzUsuńPolecaj, polecaj, to pyszny chleb.
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.