Chleb jest miękki, sprężysty, doskonały do kanapek, prosty w wykonaniu, polecam.
Chleb pszenny z ziarnem lnu.
Składniki ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
- 800 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki pszennej graham
- 900 ml letniej wody
- 100 g otrębów żytnich
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka nasion lnu + do posypania
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąki, otręby, ziarna lnu, dodałam sól i cukier i wlałam wodę z drożdżami.
Wymieszałam aby ciasto było elastyczne ale dość rzadkie.
Foremki do chleba wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak chleb wyrósł do wysokości foremki spryskałam go wodą i posypałam ziarnem lnu.
Piekłam chlebki w temperaturze 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Studziłam chlebki na kratce.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Paśnik - Las Puczniew |
2 komentarze
Pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.