W życiu nie myślałam że tak proste danie może być takie pożywne i pyszne zarazem.
Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem.
Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa nie ma w nim ani ociupinki.
Polecam serdecznie.
Bigos wegetariański.
Składniki: ( 10-12 porcji )
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg marchwi
- 1 kg pomidorów - mogą być z puszki albo 1 litr przecieru pomidorowego
- 1 kg cebuli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 7 czerwonych papryk
- sól do smaku - ja dałam jakieś 1,5 łyżki różowej himalajskiej
- 300 ml dobrego oleju rzepakowego
Kapustę obrałam z brzydkich liści, wycięłam głąb i drobno poszatkowałam.
Paprykę obrałam i usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w cienkie paseczki.
Marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
Wszystkie warzywa włożyłam do dużego garnka, wlałam przecier pomidorowy, olej, dodałam cukier oraz sól i dusiłam wszystko 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
I już, koniec, gotowe.
Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Ja swój bigos podałam z kluskami na parze według tego przepisu [ klik ]
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tak dziś zachodziło |
2 komentarze
Smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.