Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom.
Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej.
Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często.
Zapraszam i polecam gorąco.
Babka z mandarynkami.
Składniki: ( keksówka14 x 24 góra )
- 7 białek w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 4-5 mandarynek
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- na czubku noża różowego barwnika spożywczego lub soku z buraka
- czipsy truskawkowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Białka wyjęłam z lodówki na wieczór a rano ubiłam je na sztywną pianę po czym po łyżce dodawałam cukier cały czas ubijając do momentu aż cukier się rozpuścił.
- Obie mąki przesiałam przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuściłam i ostudziłam.
- Przesianą mąkę partiami wsypywałam do białek mieszając już łopatką.
- Po dokładnym ale delikatnym przemieszaniu dolewałam ostudzone masło dalej delikatnie mieszając.
- Na koniec wlałam ekstrakt z pomarańczy i ponownie wymieszałam.
- Formę do keksówki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, na dno wyłożyłam połowę ciasta.
- Na cieście ułożyłam obrane ze skórki mandarynki tak aby potem po przekrojeniu powstały kwiatki.
- Przykryłam mandarynki pozostałą porcją ciasta, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w 160 C z termoobiegiem przez 30-40 minut aż ciasto się zrumieniło i patyczek był suchy.
- Cukier puder roztarłam z sokiem z cytryny i barwnikiem na lśniący lukier.
- Zimną już babkę polałam lukrem i udekorowałam czipsami truskawkowymi.
Smacznego.
Przepis z gazetki Ciasta na Wielkanoc - Ala [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wiosenne mini chryzantemy |
8 komentarze
Wesołego Lanego Poniedziałku:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agata.
UsuńŁadnie wyszła Ci ta babeczka. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo mnie było miło, dziękuję za fajne doznania smakowe i wzrokowe.
UsuńŚwietny patent z tą mandarynką :)
OdpowiedzUsuńMyślę żeby zrobić ze śliwkami lub innymi czerwonymi owocami, będzie super.
UsuńWygląda fenomenalnie :D
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.