Zdecydowałam napisać się ten post bo sama nie wiedziałam kiedyś co to Agar - Agar i nie mogłam znaleźć w sieci informacji.
Co to jest Agar - Agar?
Agar - agar czyli na etykietach będzie symbol E - 406 to roślinna substancja żelująca .
Agar - agar pęcznieje w zimnej wodzie a dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 90 - 100 C a zestala się w temperaturze 40 - 50 C - z autopsji wiem że w temperaturze pokojowej już jest sztywny.
Można go ponownie podgrzać do 90 - 100 C i się rozpuści.
Agar agar wytwarzany jest z krasnorostów wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii.
Agar - agar wykorzystywany jest jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy, a także w fotografii, kosmetyce, chemii czy farmacji.
Agar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach kuchni świata.
Można go kupić w postaci proszku i taki jest najczęściej kupowany ale także w postaci płatków, nitek lub prętów.
W czym mnie urzekł Agar - agar?
Jest dobry dla wegetarian bo jest pochodzenia roślinnego.
Ma ośmiokrotnie silniejsze działanie od żelatyny.
Tężeje w temperaturze pokojowej.
Działa antybakteryjnie.
Pomaga w trawieniu gdyż pęcznieje w układzie trawiennym i pomaga wymiatać nieczystości - należy uważać jednak aby nie przedawkować bo ma właściwości przeczyszczające.
Ma mało kalorii.
Ma witaminy A, C, D, K.
To tylko niektóre właściwości tej substancji żelującej.
Wybór należy jednak do Was czy wolicie używać żelatyny czy agaru.
Jak używać agaru?
Najczęściej stosuje się 2 g proszku - 1 łyżka na 500 ml płynu.
1 łyżkę agaru wymieszać z 4 łyżkami wod, zagotować miksturę i trzymać na ogniu 5 minut.
Teraz wystarczy dodać reszte płynu i wymieszać.
Uwaga! tężeje szybko.
Źródła [ klik ] i [ klik ]
Zobacz również
Tagi:
ROZMAITOŚCI
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.