Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie.
Tyle ile składników curry tyle jego postaci.
Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe.
Warzywne curry z pęczakiem.
Składniki : ( 2 porcje )
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule dymki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduży bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 4-5 łodyg selera naciowego razem z natką
- 2 laski ostrej kiełbasy paprykowej
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 200 g fasolki szparagowej żółtej
- szczypior z dymek
- kawałek kłącza kurkumy
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- chili
Najpierw umyłam i pokroiłam warzywa.
Pokroiłam w plasterki kiełbasę.
Cebulki posiekałam razem z czosnkiem.
Bakłażana pokroiłam w kostkę a paprykę w paski.
Selera naciowego pokroiłam w plasterki tak samo jak i marchewkę.
Fasolki obrałam i poprzekrawałam na mniejsze kawałki.
Na patelni podsmażyłam plastry kiełbasy, zdjęłam je z patelni i dodałam na nią masło klarowane.
Podsmażałam po kolei : cebulę i czosnek, potem marchewkę, bakłażana i paprykę, następnie seler naciowy, fasolki, kurkumę oraz dodałam resztę przypraw.
Dokładając każde kolejne warzywo smażyłam je jakieś 2-3 minuty.
Na koniec podsmażyłam pęczak, zalałam bulionem i dusiłam razem jakieś 15 minut aż pęczak się rozkleił i powstał pyszny , zawiesisty sos.
Dodałam teraz na patelnię kiełbasę i posiekany szczypior, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i chili.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiat chili |
2 komentarze
Wygląda pysznie...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.