Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser.
Rolada serowa.
Składniki:
- 750 g mielonego twarogu
- 100 g herbatników z czekoladą
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g orzechów laskowych
- ekstrakt pomarańczowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Orzechy zmieliłam w młynku.
Żółtka utarłam z cukrem pudrem, dodałam masło, twaróg, ekstrakt około łyżeczki, cukier waniliowy i orzechy oraz połowę herbatników.
Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody i połączyłam z masą serową.
Masę schłodziłam.
Na papierze do pieczenia wysypałam resztę herbatników i wyłożyłam na nie masę serową tworząc roladę, lekko ją obracałam aby cała pokryta była pokruszonymi herbatnikami.
Zawinęłam roladę ściśle w papier i włożyłam do lodówki na całą noc.
Minimum rolada musi tężeć 2 godziny.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"podróże małe i duże"
Las Puczniew |
6 komentarze
ciekawa propozycja :) musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna, polecam gorąco.
UsuńCiekawy przepis. Może zrobię na święta wielkanocne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
O tak na Wielkanoc będzie super.
UsuńPozdrawiam.
Mmm, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmmmm, taka tez jest, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.