Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie dzięki temu jest wyrazistsza w smaku.
Zresztą podobno te amerykańskie i żydowskie challah są mniej słodkie niż nasze więc zdrowsze.
Mąka razowa idealnie pasuje do chałki.
Chałka jest puszysta i wyśmienita na śniadanie z marmoladą czy miodem.
Oryginalny przepis u Alison [ klik ]
Ja polecam gorąco, nasze zniknęły bardzo szybko, przepis trochę zmieniłam do własnych potrzeb.
Chałka razowa.
Składniki: ( 2 chałki średnicy ok. 25 cm )
- 2 i 1/4 szklanki cieplej wody
- 1/4 szklanki miodu
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 szklanki mąki pszennej graham
- sezam do posypania
- jajo do smarowania
Wszystkie składniki mokre wlałam do misy robota kuchennego, dodawałam po łyżce wymieszane ze sobą mąki z solą.
Ciasto ma być elastyczne i zwarte, mieszałam jakieś 5 minut.
Bez robota postępujemy podobnie.
Miskę wysypałam mąką i włożyłam kulę ciasta, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i podzieliłam na dwie części a każdą z części jeszcze na 4 kawałki.
Uformowałam z każdego kawałka ruloniki i zaplatałam tak jak na zdjęciu.
Zdjęcie pochodzi z bloga [ klik ]
Polecam także sposób zaplatania na YouTube.
przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu chałki posmarowałam rozmąconym jajem i posypałam białym sezamem.
Piekłam chałki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Smacznego.
Przepis zmodyfikowany przeze mnie od Alison.
"Podróże małe i duże"
Jagoda leśna zwana też czernicą |
Paweł, Nina, Basia, Bernadeta, Małgosia, Kamila, Justyna, Monika, Ewelina, Kinga, Kasia, Ala,
Chałka wędruje na listę "Na zakwasie i na drożdżach" która w tym miesiącu prowadzi Małgosia z Akacjowego blogu [ klik ]
24 komentarze
Chałka razowa czemu nie:)))Twoje przepisy nigdy nie zawodzą:)))Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu, dziękuję.
Usuńsuper chałeczki, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki Berniko za fajny przepis.
UsuńDorota .. śniadanie było przednie! dzięki za wspólny wypiek :-)
OdpowiedzUsuńOj było, dzięki Gosia.
UsuńChałkę lubię, ale razowej nie jadłem i muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńMikołaju nie pożałujesz, jest wyrazista w smaku, pyszna.
UsuńChałki śliczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie
Dziękuję i do następnego.
UsuńDzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńpoproszę :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Rybko.
UsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie :) Twoja chałka wygląda świetnie :)PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja Ewelino.
UsuńIdealna chalka! A jaka zdrowa!! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńKasiu mnie tez było bardzo miło.
UsuńFajna chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję.
UsuńTo przepis do wypróbowania ! Koniecznie, bo razowej chałki nigdy nie piekłam i do tego uwielbiam pleść pieczywo ;) Dziękuję za dodanie do marcowej listy :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie Wam smakowała, dziękuję.
UsuńMuszę wypróbować ten przepis...Chociaż nie mam doświadczenia z chałkami...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo wdzięczne ciasto więc nie będziesz miała problemu z zaplataniem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.