Pochodzą z Podkarpackiego gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Proziaki swoją nazwę zawdzięczają sodzie oczyszczonej potocznie zwanej kiedyś "prozą".
Zapraszam na pyszne Proziaki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- konfitura z limonki z cytryną
Potem połączyłam resztę kefiru z zaczynem, solą i mąką.
Wyrobiłam dość twarde ciasto, jeśli jest za rzadkie wystarczy dodać mąki.
Odstawiałam ciasto na 20 minut aby wyrosło.
Gdy ciasto podrosło odrywałam kawałki i tworzyłam zgrabne placuszki.
Smażyłam na średnio ciepłej suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podałam z konfiturą z limonki z cytryną.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej podkarpackiej.
"Podróże małe i duże"
Łopian |
5 komentarze
Próbowałam ich są pyszne...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że Tobie tez smakowały.
Usuńpierwszy raz widzę coś takiego:)
OdpowiedzUsuńCzas to naprawić Justyno, życzę smacznego.
UsuńTak tez smakują.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.