My lubimy pasztety wszelakie i te mięsne i te bezmięsne jednak ten z królika wiedzie prym nad wszystkimi pasztetami.
Jest numerem 1 wśród pasztetów.
Przepis na pasztet to przepis mojej babci, robiła go często bo dziadek hodował króliki.
Niezapomniany smak z dzieciństwa, popróbujcie.
Pasztet z królika.
Składniki: ( 2 foremki 35 x 12 góra )
- 360 g podgardla wieprzowego
- 380 g łopatki wieprzowej
- 1 tuszka z królika ok. 1,5 kg
- 500 g wątróbki z królika
- 2 bułki czerstwe
- 2 cebule
- 3 jaja
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 4 owoce jałowca
- 3 łyżki suchego oregano
- 1 łyżka papryki zielonej w płatkach
Najpierw wytrybowałam królika od kości, wbrew pozorom nie jest to trudny proceder.
Teraz wszystko mięso, cebulę i namoczone wcześniej w wodzie bułki przepuściłam przez maszynkę do mięsa z sitem o małych oczkach.
Czynność mielenia powtórzyłam trzykrotnie.
Teraz do masy dodałam jaja, zioła, utłuczone przyprawy i dokładnie wymieszałam.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, napełniłam je mięsem.
Masa jest dość rzadka a w piekarniku pięknie się zetnie.
Piekłam pasztety w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45
minut przykrywając foremki folią aluminiową a potem jeszcze 30 minut bez przykrycia aż się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki |
6 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie, tak tez smakuje.
UsuńU mnie Dziadek robił pasztet z królika z gotowanego mięsa i dodawał jeszcze imbir w proszku. Pyszności!
OdpowiedzUsuńO Beatko dziadkowie to nasz skarb tak jak i babcie, więc korzystajmy z ich dobra.
UsuńTen z gotowanego mięsa tez jest pyszny.
MMM aż mam ochotę już skosztować taki pasztet. To po prostu najlepsza rzecz! Obserwuje blog, bo chyba warto ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Adamie za miłe słowa. Pasztet jest naprawdę dobry.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.