Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej że wszelakie pasty uwielbiam.
Można pastę podjadać samą ale można i używać do smarowania pieczywa, będzie pysznie.
Pasta ze słonecznika z pieprzem.
Składniki:
- 250 g łuskanych pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- 40 ml soku z cytryny
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml wody
- 1/2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Pestki słonecznika przepłukałam na sicie.
Włożyłam je do garnka, zalałam przegotowaną letnią wodą i odstawiłam na 3 godziny aby napęczniały.
Potem odcedziłam pestki na sicie.
Do misy blendera włożyłam odcedzone pestki słonecznika, czosnek, sok z cytryny, wodę i olej i zmiksowałam na gładką masę.
Na koniec dodałam sól, ksylitol i zmielony pieprz i pasta gotowa.
Smacznego.
Przepis Olga Smile
"Podróże małe i duże"
Pajączek |
2 komentarze
zrobiłam i to jest faktycznie PYSZNE
OdpowiedzUsuńdzieki za przepis
polecam się na przyszłość. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.