Naleśniki smaży się tylko z jednej strony.
Doskonale zastępują pieczywo a u mnie podane są z jajecznicą i warzywami.
Zapraszam serdecznie.
Naleśniki gryczane z Kanady, Ploye.
Składniki: ( 4 naleśniki )
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 jaja
- 4 krótkie kabanosy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szalotka
- ogórek kiszony
- czerwona papryka szpiczasta
Obie mąki wsypałam do miseczki, wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia.
Do miski wlałam zimną i gorącą wodę i wymieszałam na jednolite ciasto.
Ciasto odstawiłam na 15 minut aby "odpoczęło".
Ja swoje naleśniki smażyłam na suchej patelni, można jednak użyć niewielkiej ilości oleju.
Naleśniki smażyłam potrząsając patelnią aż każdy zrobił się suchy z wierzchu.
Podczas smażenia tworzą się fajne bąble na wierchu placka.
Na drugiej patelni rozpuściłam masło, dodałam posiekaną szalotkę i pokrojone w plastry kabanosy i lekko podsmażyłam.
Dodałam roztrzepane jaja i wysmażyłam do ulubionej konsystencji.
Podałam naleśniki z jajecznicą, pokrojonymi ogórkami i papryką.
Smacznego.
Przepis od Malwina [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Chińska kapusta Pak Choi |
4 komentarze
Można u Ciebie popróbować wszystkich potraw świata:))))wygląda pysznie:)))Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę:))
OdpowiedzUsuńTakie moje hobby, dzięki Reniu.
Usuńw życiu takich nie jadłam! a wyglądają ciekawie
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.