Zdrowy tłuszcz, kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu, potas reguluje ciśnienie krwi, więc zajadamy na zdrowie.
Polecam gorąco.
Majonezowy sos z awokado.
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 cytryna
- 1 żółtko
- 100 ml oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól morska
Z owoców awokado wybrałam miąższ, skropiłam go sokiem z cytryny.
Masę posoliłam i zmiksowałam.
Cały czas mieszając dodałam żółtko i oliwę aż zrobił się gładki sos.
Cebulę posiekałam drobniutko i dodałam do sosu, doprawiłam solą i pieprzem cayenne.
Z tej porcji wychodzi około 400 ml majonezu.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej Robert Makłowicz
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata |
4 komentarze
o super! bardzo często przyrządzam różne sosy, skorzystam z tego :)
OdpowiedzUsuńBędzie pyszny do jaj wielkanocnych także, pozdrawiam.
UsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję, pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.