czwartek, 12 marca 2015

Majonezowy sos z awokado

Zamiast majonezu kupnego, tłustego i niezbyt zdrowego polecam ten z awokado.
Zdrowy tłuszcz, kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu, potas reguluje ciśnienie krwi, więc zajadamy na zdrowie.
Polecam gorąco.
Majonezowy sos z awokado.



                  Składniki:
  • 2 owoce awokado
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko
  • 100 ml oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól morska

Z owoców awokado wybrałam miąższ, skropiłam go sokiem z cytryny.
Masę posoliłam i zmiksowałam. 
Cały czas mieszając dodałam żółtko i oliwę aż zrobił się gładki sos.
Cebulę posiekałam drobniutko i dodałam do sosu, doprawiłam solą i pieprzem cayenne.
Z tej porcji wychodzi około 400 ml majonezu.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej Robert Makłowicz
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger