Likier powinien dojrzewać jakiś czas a potem jest rewelacyjny w chłodne dni lub jako dodatek do deserów czy drinków.
Likier miętowo - limonkowy.
Składniki:
- 10 gałązek świeżej mięty
- 2 goździki
- 2 długie ziarno pieprzu
- 500 ml wódki 38 %
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 limonka
Miętę umyłam i osuszyłam a limonkę wyszorowałam i pokroiłam w plastry.
Do słoja przełożyłam miętę, plastry limonki oraz goździki i pieprz.
Zalałam zawartość słoja wódką i odstawiłam w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
Potem rozpuściłam cukier w szklance wody i ostudziłam, dodałam do słoja, delikatnie wymieszałam i ponownie odstawiłam ale tym razem na tydzień.
Po tygodniu przecedziłam zawartość słoja przez sito i przelałam do butelek.
Im dłużej dojrzewa tym lepiej.
Na zdrowie.
Inspiracja tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Cuda lata |
6 komentarze
tak, poproszę ;)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie Rybko.
UsuńTo już nie dla mnie...ale świetnie wygląda...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle czemu Czereśnio? nie możesz czy taki styl życia?
UsuńNiestety nie mogę...Pozdrawiam:)
UsuńRozumiem, nie pytam więcej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.