Porzeczki zawsze kojarzą mi się z latem nawet te mrożone.
Deser jest lekki i smakowity, polecam serdecznie.
Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego.
Składniki: ( 4 pucharki )
I warstwa:
- 500 g porzeczki czerwonej - miałam mrożone
- 250 ml wody
- galaretka bursztynowa
- 430 ml mleka ukwaszonego
- 200 ml wrzącej wody
- 1 galaretka cytrynowa
- kilka łyżeczek żurawiny
- 10 sztuk orzechów brazylijskich
Do wrzącego kompotu wsypałam galaretkę bursztynową i dokładnie wymieszałam.
Pozostawiłam do przestygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody i jak przestygła dodałam ją do mleka, wymieszałam.
Każdy deser ma 4 warstwy.
Na dno pucharków wlałam masę cytrynową z mlekiem i powrzucałam po kilka owoców żurawiny, wstawiłam do lodówki do stężenia.
Potem warstwa porzeczkowa, kilka posiekanych orzechów i ponownie do lodówki.
Jeszcze raz powtórzyłam obie warstwy a na wierzchu posypałam posiekanymi orzechami i udekorowałam owocami porzeczki.
Deser powinien chłodzić się w lodówce chociaż 2 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Panna jaszczurka |
4 komentarze
Nie dość że smaczny to jeszcze latem zapachniało:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Reniu.
Usuńwieki nie jadłam porzeczek,,,apetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.