Delikatna śmietana z kolorowymi galaretkami, a w środku aromatyczne pestki z granatu.
Zapraszam serdecznie.
Lekki pasiak galaretkowy z granatem.
Składniki: ( forma 22 x 22 cm )
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka mięta - jabłko
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka ametystowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 owoc granatu premium
Każdą z galaretek rozpuściłam w osobnej misce w 450 ml wrzącej wody.
Odstawiałam do przestudzenia.
Śmietankę kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała podgrzewałam do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną żelatynę ale przestudzoną dodałam do ubitej śmietanki.
Teraz zaczęła się zabawa.
Na dno foremki włożyłam folię spożywczą i wylałam na dno galaretkę ametystową, wstawiłam do lodówki do stężenia.
Z owocu granatu wyłuskałam wszystkie pestki.
Owoce premium mają więcej pestek więc jeśli macie małe granaty warto mieć dwa lub trzy.
Masę śmietankową podzieliłam na 5 równych części i na galaretkę ametystową wlałam jedną część masy śmietankowej i włożyłam do lodówki do stężenia.
Potem galaretka wiśniowa, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka pomarańczowa, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka jabłko - mięta, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka cytrynowa, lodówka i na końcu reszta śmietanki.
Do każdej warstwy masy śmietanowej wrzucałam pestki granatu.
Pasiak powinien zostać w lodówce najlepiej na noc aby dobrze stężał.
Na drugi dzień wyjęłam deser razem z folią i odwróciłam górą do dołu.
Posypałam jeszcze pestkami granatu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Majowa burza |
6 komentarze
Deser wygląda obłędnie. Zastanawiam się czym zastąpić śmietanę...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Możesz jogurtem ale będzie "ciężki".
UsuńWygląda świetnie. A w dodatku ten granat... Pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie.
Usuńpiękne kolory,deser idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńWszak mamy pierwszy dzień wiosny hi hi, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.