niedziela, 1 marca 2015

Jogurtowe ciasto z jagodami i polewą z chia

Po raz kolejny upiekłam razem z dziewczynami ciasto w ramach wydarzenia "Ciasto na niedzielę" [ klik ]
Ciasto jest mega proste i uda się każdemu, do tego dodatek ulubionych owoców i ciasto do kawy gotowe.
Do zrobienia ciasta nie potrzeba ani wagi ani miarki bo wystarczy kubek od jogurtu który powinien mieć na taką ilość ciasta 200 g.
Zapraszam na Jogurtowe ciasto z jagodami i polewą z chia.


                        Składniki: ( forma 20 x 20 )
  • 200 g jogurtu - 1 kubek - miałam jogurt brzoskwinia z marakują
  • 1 kubek oleju
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 3 kubki mąki
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g jagód - miałam mrożone
                       Sos:
  • 40 g jagód
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka żelatyny

Do miski wlałam jogurt i odmierzyłam tym samym kubkiem olej, wymieszałam.
Dodałam do masy 3 jaja i dokładnie połączyłam mieszając widelcem.
Kubeczek umyłam, osuszyłam i tym samym odmierzyłam mąkę i wsypałam do drugiej miski, dodałam także 1 kubek cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cukru waniliowego i proszek do pieczenia.
Choć w przepisach na to ciasto  były dwa kubki a nawet dwa i pół kubka cukru to wydawało mi się że ciasto będzie za słodkie, z moim jednym kubkiem jest dość słodkie i tyle wystarczy.
Do sypkich składników dodałam mokre i łyżką wymieszałam na jednolite ciasto. 
Ciasto przelałam do formy - u mnie silikonowa więc nie natłuszczałam ale jak macie zwykłe to trzeba je natłuścić i wysypać bułka tartą.
Jagody rozmroziłam na sicie i ułożyłam na wierzchu ciasta.
Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
Resztę jagód rozgotowałam pod przykryciem z łyżeczką cukru trzcinowego, dodałam żelatynę, rozpuściłam ją i na koniec dodałam łyżeczkę nasion chia.
Jak polewa przestygła posmarowałam nią przestudzone ciasto.
Smacznego.
Razem ze mną piekli:
Pomysł tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pierwsze kwiaty tego roku - 28.02.2015

18 komentarze

  1. Ale pysznie wyglada...dzięki Dorotko za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez pysznie wyglada!! dziekuje za wspolne pieczenie))

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie, a pomysł na jagody był bardzo dobry ciasto musiało być z nimi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko było pyszne ale teraz spróbuje z agrestem albo czarna porzeczką.

      Usuń
  5. niesamowite! normalnie: omnomnom..! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólne pieczenie :) Wygląda bosko! Następnym razem też spróbuję z bardziej kwaśnymi owocami (porzeczka, jagoda itp), bo na mój smak ciasto ma dość sporo cukru - albo poprzestanę na 1 kubeczku cukru tak jak ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden kubeczek cukru i porzeczka czarna albo agrest, pycha. Będzie bardziej orzeźwiające.

      Usuń
  7. Z jagodami musiało smakować pysznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z jagodami musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie...szkoda tylko,że nie dla mnie...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger