Jaja w chmurkach to alternatywa dla jaj z majonezem czy jaj sadzonych na wielkanocnym stole.
Tak przyrządzone jaja są leciutkie jak chmurki właśnie i delikatne w smaku, chyba że użyjecie ostrych przypraw.
Do jaj chrupiące plasterki boczku i śniadanie gotowe.
Jaja w chmurach.
Składniki: ( 2 porcje )
- 4-5 jaj
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- szczypiorek
- plastry boczku wędzonego
Oddzieliłam żółtka od białek każde żółtko ma być w oddzielnej miseczce, natomiast białka wszystkie razem.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Na patelni - ja użyłam takiej którą mogłam razem z rączką włożyć do piekarnika - ułożyłam z piany 5 gniazdek - chmurek - i w środek każdej chmurki wlałam delikatnie żółtko.
Możecie użyć zwykłego naczynia do zapiekania.
Posoliłam jaja i posypałam pieprzem cytrynowym.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na ok. 15-20 minut aż piana się przyrumieniła a żółtka ścięły.
Na drugiej patelni wysmażyłam na chrupko plastry boczku, osączyłam je na ręczniku papierowym.
Chmurki podałam z boczkiem i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybki |
2 komentarze
Wyglada przepysznie,tylko male pytanko-czy patelnie do pieczenia smarujesz jakims tluszczem czy bialka kladziesz na sucha powierzchnie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ewa
Ewo jeśli masz patelnię na której możesz smażyć bez tłuszczu to go nie używaj, jeśli natomiast używasz naczynia do zapiekania lub innej patelni to wystarczy posmarować olejem dno naczynia. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.