Polecam gorąco do ryżu czy kaszy.
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 500 g obranej dyni
- 1 cebula
- 1/2 papryczki chili
- 400 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- ok. 4 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 świeże listki laurowe
- 500 ml gorącej wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- garść natki pietruszki
- ryż brązowy na sypko
Dynię po obraniu pokroiłam w grubą kostkę 3 x 3 centymetra.
Cebulę i papryczkę drobno posiekałam.
Mięso pokroiłam w grubą kostkę też ok. 3 x 3 centymetry.
W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, wyjęłam z rondla.
Teraz do garnka włożyłam cebulę i delikatnie ją zeszkliłam.
Teraz dodałam papryczkę, kumin i cynamon i chwilę smażyłam.
Ponownie mięso włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą, włożyłam listki laurowe i wymieszałam.
Dodałam sól do smaku.
Gotowałam jakieś 45 minut na maleńkim ogniu po czym dodałam kostki dyni i gotowałam jeszcze jakieś 15 minut.
Teraz dodałam do garnka pomidory wraz z zalewą i ugotowaną fasolę.
Gotowałam jeszcze gulasz około 10 minut.
Na koniec dodałam posiekaną natkę i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Podałam z ryżem brązowym na sypko.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Kuroniów
"Podróże małe i duże"
Szachownica pawik |
6 komentarze
Uwielbiam ryż z warzywami,mięsem.W sumie to i na ostro i na sypko,dlatego chętnie wypróbuję coś nowego:)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł
Zachęcam, będzie pyszne danie.
UsuńBardzo kolorowo Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńtak miało być, pozdrawiam.
Usuńwygląda smacznie, świetny wpis, zapraszam do mnie, publikuję swoje wiersze :) http://poetomaniak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje, zaproszenie przyjęte.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.