Przyda się na niejednym przyjęciu ogrodowym a jest bardzo prosty do wykonania.
Kilka składników, trochę gotowania i sos gotowy.
Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu.
Domowy sos BBQ pomarańczowy.
Składniki: ok. 300 ml
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 i 1/2 centymetra korzenia imbiru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka miodu wrzosowego
- sól perska
- 5 łyżek cukru
- 70 ml soku pomarańczowego z miąższem + 5 łyżek do skrobi
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Cebulę drobno posiekałam tak samo jak czosnek i imbir.
- Na patelnię wlałam olej i na zimny włożyłam posiekaną cebulę.
- Zeszkliłam cebulę po czym dodałam posiekany czosnek i imbir.
- Smażyłam 2-3 minuty.
- Sos sojowy, koncentrat, sok pomarańczowy, wodę, miód i ocet wymieszałam i wlałam na patelnię, zagotowałam i na maleńkim ogniu zostawiłam aby się gotowało.
- Doprawiłam solą perską, pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową i papryką w proszku.
- Na drugiej patelni rozpuściłam cukier na karmel i wlałam go na patelnię z sosem - uwaga pryska.
- Gotowałam sos tak długo aż zgęstniał a wtedy zmiksowałam go jednak nie na jednolitą masę ale zostawiając małe kawałki cebulki.
- Skrobię ziemniaczaną rozprowadziłam w soku z pomarańczy, wlałam do sosu i zagotowałam ciągle mieszając.
- Przelałam sos do pojemnika.
- W lodówce może stać około 2 tygodni.
Przepis według pomysłu Olgi [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Las w Puczniewie |
4 komentarze
z chęcią spróbuje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest znakomitym dodatkiem.
UsuńTylko w składnikach jest miód i ocet, a potem nie ma śladu o nich w przygotowaniach :(
OdpowiedzUsuńMiód i ocet dodałam razem z sosem sojowym, koncentratem i sokiem pomarańczowym. Już poprawiam dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.