Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował.
Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection".
Składniki: ( 1 chlebek na 4 osoby )
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cebula biała, posiekane drobno
- 300 g szpinaku baby
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 300 g przesianej mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej razowej - graham
- 120 g grubo tartego parmezanu
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 60 g sera feta pokruszonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli do ciasta
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę.
Gdy cebula zmiękła dodałam na patelnię umyty i osuszony szpianak i smażyłam aż zmiękł a potem cała woda odparowała.
Pozostawiałam do przestygnięcia a wtedy dodałam posiekane zioła, wymieszałam.
Do miski przesiałam mąkę pszenną i dodałam do niej graham, wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia oraz połowę startego na grubych oczkach parmezanu.
Potem z mąki zrobiłam kopczyk, wbiłam jajo, dodałam sól i maślankę i wyrobiłam ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wielkości ok. 20 cm x 30 cm i na wierzch placka wyłożyłam szpinak, rozprowadziłam go zostawiając 2 cm brzeg.
Na placku rozsypałam resztę parmezanu oraz pokruszyłam fetę.
Placek zlepiłam na brzegach tworząc zgrabny bochenek
a potem ponacinałam go w ośmiu miejscach aby para miała ujście.
Chleb umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam maślanką po wierzchu.
Piekłam w 180 C z opcją grzania góra/dół ok. 40 minut aż wierzch się ładnie zrumienił.
Jedliśmy po przestudzeniu.
Smacznego.
Przepis z książki Women's Weekly
Razem ze mną wypiekali: Marzena, Jagoda, Nina, Bernadeta, Joanna, Ewelina, Kasia
"Podróże małe i duże"
Czerwone sycylijskie pomarańcze |
16 komentarze
Ja mam zamiar jutro na obiad zrobic.
OdpowiedzUsuńBędzie pyszny obiad.
UsuńAle zapachniało świeżym, pysznym chlebkiem. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMoże taki upiekę bo uwielbiam fetę, szpinak...
Pozdrawiam serdecznie:)
Koniecznie Lusiu wypróbuj, będzie smaczny obiad.
UsuńWłaśnie zjedliśmy na obiad, pycha:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pycha, dzięki Marzenko.
UsuńChlebek prezentuje się smakowicie. Na pewno wypróbują przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, na pewno będzie smakował.
UsuńPiękny chlebuś! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Nino.
UsuńWspaniały wypiek, Twój chlebek wygląda świetnie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Tobie Ewelino.
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie - oj ten chlebek był pyszny ;-)
OdpowiedzUsuńBył przepyszny, pozdrawiam.
UsuńCudownie wyglada! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.