Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa.
Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz oliwek.
Chleb jest przepyszny, polecam.
Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami.
Składniki: ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
- 630 g mąki pszennej T 550
- 140 g mąki orkiszowej razowej T 2000
- 50 g drożdży świeżych
- 500 ml wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 mała cebula
- 80 g suszonych pomidorów
- ok. 20 szt oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii
Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam cukier i wymieszałam.
Odstawiałam na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Bazylię i cebulę drobno posiekałam.
Pomidory i oliwki pokroiłam w kostkę.
Do rozczynu dodawałam po kolei sól, pomidory, bazylię, oliwki i mąkę.
Wyrabiałam aż ciasto było gładkie i elastyczne.
Uformowałam z ciasta kulę, posmarowałam oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia na około 90 minut.
Po tym czasie wyrobiłam ciasto porządnie jeszcze raz i uformowałam dwa bochenki.
Bochenki włożyłam do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i posmarowałam wierzch oliwą, przyprószyłam mąką.
Piekłam chleby w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40-45 minut.
Studziłam chlebki na kratkach.
Smacznego.
Przepis Małgorzata Puzio "Domowy wypiek chleba"
"Podróże małe i duże"
Łopian |
2 komentarze
Ależ pieczywo musi pachnieć i smakować :) wspaniałe dodatki :) Dziękuję za dodanie do marcowej listy, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuje, Małgosiu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.