Tak przyznam szczerze że już prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on Ci był.
Polecam gorąco bo i pracy z nim mało a efekt, mniam.
Chleb z orzechami i żurawiną.
Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
Zaczyn:
- 450 ml ciepłej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oleju z zalewy pomidorów suszonych
- 140 g mąki pszennej razowej - dałam graham
- 60 g otrębów gryczanych
- 575 g mąki pszennej T 650
- 60 g orzechów włoskich
- 50 g żurawiny
- 2 łyżeczki soli
Do ciepłej wody dodałam pokruszone drożdże, cukier i olej i wymieszałam.
Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jak drożdże spieniły się po wierzchu dodałam obie mąki, otręby oraz orzechy i żurawinę.
Wyrabiałam gładkie ciasto około 10 minut aż stało się elastyczne.
Odstawiałam ciasto pod przykryciem na 30 minut aby wyrosło.
Potem ciasto odgazowałam czyli uderzałam pięścią w ciasto aż opadło.
Ciasto ugniatałam jeszcze chwilę podsypując mąką, uformowałam dwa długie bochenki i włożyłam je do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Piekłam chlebki w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Studziłam chlebki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach" która w marcu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Biedronka |
2 komentarze
Dorotko-chleb pysznie wygląda, dziękujemy za dodanie przepisu do marcowej listy, pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.