O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę.
Jest miękki, szybko się przygotowuje i jest niesamowicie pyszny.
Polecam gorąco.
Chleb pszenno - orkiszowy z werbeną cytrynową.
Składniki: ( 1 keksówka 26 x 12 góra )
- 250 g mąki pszennej T 650
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g otrębów pszennych prażonych
- 450 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki suszonej werbeny cytrynowej albo 6 świeżej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki ziaren siemienia lnianego do posypania
Teraz dodałam wodę i wymieszałam, ciasto jest dość rzadkie.
Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto i odstawiłam pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Posypałam wierzch chleba ziarnami lnu, spryskałam chleb wodą.
Po wyrośnięciu ciasta do brzegów keksówki piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach" którą w tym miesiącu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Rowerowy szlak |
4 komentarze
I’m in love with your blog It was so interesting to read your posts and also I’d like to say that you have beautiful photos! I know that it requires so much time to update blog, but keep doing it!)
OdpowiedzUsuńI’ll be happy to see you in my blog!)
Diana Cloudlet
http://www.dianacloudlet.com/
Nice to meet, greet, and racing of visits.
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku chleba z werbeną :) Dziękuję za dodanie wypieku do marcowej listy, pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńJest lekko pachnący cytryną, super. Ja werbenę hoduje w doniczce choć nie jest to łatwa uprawa. Pozdrawiam Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.