Tym razem gospodarzem był Paweł i Madzia.
Stworzyli dla nas przepis na pyszne i aromatyczne cebularze.
Ja cebularze piekę według innego przepisu [ klik ] ale te są naprawdę pyszne, puszyste i aromatyczne a długo duszona cebula rozpływa się w ustach.
Cebularze z makiem to cebularze lubelskie, pierwsze oryginalne przepisy pochodzą już z XIX wieku z kuchni żydowskiej.
Wymyślone i rozpowszechnione na Lubelszczyźnie stąd nazywane cebularzami lubelskimi.
A przepisów na cebularze jest bardzo dużo, ważne aby miały w sobie słodką karmelizowana cebulkę i mak.
Zapraszam na Cebularze.
Składniki: ( ok. 14 sztuk )
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 15 g drożdży suszonych lub 40-50 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajo
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- jajo do smarowania
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki maku
- 1 łyżeczka czarnuszki
Najpierw zrobiłam farsz.
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
Na patelnię wlałam olej i na zimny włożyłam cebulę,
wsypałam mak, sól i czarnuszkę i dusiłam pod przykryciem 2 godziny.
Cebula pięknie się rozpadła i skarmelizowała.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam pokruszone drożdże, cukier i sól i wymieszałam.
Teraz wlałam mleko, wbiłam jajo i dodałam rozpuszczone masło, wyrobiłam gładkie ciasto.
Z ciasta zrobiłam kulę i włożyłam ją do miski wysypanej mąką.
Miskę przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na blat, podsypując mąką podzieliłam je na 14 części.
Każdą z części uformowałam w mały placek w którym szklanką zrobiłam wgłębienie.
W każde wgłębienie włożyłam 2-3 łyżki masy cebulowej.
Brzegi każdego cebularza posmarowałam roztrzepanym jajem.
Piekłam placki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Smacznego.
Przepis Paweł i Madzia
Razem ze mną cebularze wypiekali:
Paweł i Madzia z www.chleby.info
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Agnieszka z Aga w kuchni
Lidia z Facebooka
Lidia z Facebooka
Ewelina ze Stylowa kuchnia
Patryk z Cook
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Nina z Gotuj sam
Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik
Iwona z bloGotowanie z pasją
Paulina ze Smaczne przepisy
Katarzyna z Ulubione przepisy
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Patryk z Cook
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Nina z Gotuj sam
Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik
Iwona z bloGotowanie z pasją
Paulina ze Smaczne przepisy
Katarzyna z Ulubione przepisy
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
16 komentarze
Bardzo Smaczne Dziękuje za Wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuje Patryku.
UsuńPiękne cebularze :) Dziekuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuje Nino.
UsuńBardzo fajnie Ci wyszły :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńMnie tez było milo spotkać się z Wami wirtualnie.
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuję Berniko.
UsuńJakie piękne i takie podobne do moich :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńJa również pięknie dziękuję.
UsuńPięknie wyglądają, super do pracy takie mogą być albo na drugie śniadanko dla dzieciaczka :)
OdpowiedzUsuńO tak do pracy sama wzięłam i odgrzałam w mikrofali ale zimne tez sa pyszne.
UsuńNigdy nie jadłam cebularzy. Wyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Lusiu wypróbuj, będą Wam smakowały.
UsuńDziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI mnie było bardzo miło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.