Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym.
Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole.
Baba jogurtowa z różanym lukrem.
Składniki: ( forma 22 cm z kominem )
- 300 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn lub 2 łyżeczki suszonej
- 3 duże jaja
- 200 g cukru
- 180 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 7-8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki wody różanej
Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę, dodałam olej i jogurt.
Wymieszałam jaja z solą i skórką cytrynową.
Teraz wmieszałam do jaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do baby wysmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą i wlałam ciasto do środka.
Piekłam babę przez 45-50 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
Jak babka wystygła wyjęłam ją z formy.
Sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem i podgrzewałam chwilę aż cukier się rozpuścił jakieś 30 sekund.
Dodałam do lukru wodę różaną, wymieszałam i polałam babę.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Koźlak czerwony "Krawiec" |
6 komentarze
Bardzo fajne ciastko :P
OdpowiedzUsuńWilgotna i pyszna baba.
UsuńPozdrawiam serdecznie miłego Wielkiego Tygodnia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agatko.
UsuńŚwietny pomysł z tym lukrem :)
OdpowiedzUsuńI bardzo prosty.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.