Danie jest proste i pyszne w swej prostocie.
Polecam serdecznie.
Azjatyckie słodko - pikantne surimi.
Składniki: ( 4 porcje )
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 2 opakowania paluszków krabowych surimi
- 1 puszka - 240 g ananasa
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 200 g zalewy z ananasów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża papryka czerwona
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cytryny
Paluszki poprzekrawałam na pół wzdłuż.
Paprykę pokroiłam w paski, osączonego ananasa na kawałki.
Przecier pomidorowy wymieszałam z sokiem z ananasa.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam plasterki czosnku i papryki.
Potem na patelnię dodałam kawałki ananasa i dodałam ostrą paprykę.
Wszystko smażyłam chwilę po czym dodałam surimi oraz wlałam sos i gotowałam razem jakieś 10 minut.
Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie aldente czyli szklanka ryżu i 1,5 szklanki wody, 15 minut gotowania.
Podałam surimi na ryżu, posypałam posiekaną natką i dodałam cząstki cytryny.
Smacznego.
Przepis MSŻ nr 7/2014
"Podróże małe i duże"
Pachnąca i miododajna facelia |
4 komentarze
uwielbiam smaki z różnych części Świata :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja i stąd moja propozycja.
UsuńUwielbiam smak Azji więc na bank wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.