Za ziemniakami ja szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno.
Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść.
Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik ] i nie poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało.
Ziemniaki przyrządza się szybko - tyle co ugotowanie jajek i ziemniaków a potem to już błyskawicznie.
Zapraszam gorąco.
Składniki: ( 3 porcje )
- 6 średnich ziemniaków
- 3 jaja
- 1 cebulka dymka
- 6 małych ogórków kiszonych
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól morska z suszonymi borowikami
- pieprz młotkowany
- liście botwiny
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie ugotowałam na twardo wymyte jaja.
Jaja po ugotowaniu przelałam zimną wodą, ostudziłam i obrałam a potem drobno posiekałam.
Posiekałam także cebulkę i szczypiorek, wymieszałam z jajkami.
Ogórki kiszone również pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam do jaj.
Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam do smaku solą z suszonymi borowikami i pieprzem młotkowanym oraz dodałam majonez i jeszcze raz wymieszałam.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedziłam i przy użyciu widelca do ziemniaków obrałam je ze skórki.
Potem z każdego ziemniaka łyżeczką wyjęłam miąższ tworząc łódeczkę.
Wybrane kawałki ziemniaka pokroiłam w kostkę i dodałam do masy jajecznej, wymieszałam.
Masą jajeczno - ogórkową nadziałam ziemniaki i podałam na liściach botwinki a także posypałam posiekanymi listkami botwiny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port El Kantaoui - Tunezja |
2 komentarze
Pastę jajeczną bardzo lubimy, więc muszę wypróbować połączenie z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, będzie Wam smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.