Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka.
Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku.
Nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów, puddingów i napojów.
Dzisiejszy pudding przygotowałam z użyciem perełek tapioki zielonej ale inne rodzaje też się nadają.
Polecam gorąco bo deser pyszny, lekki i zdrowy.
Polecam na Walentynki.
Składniki: ( 2 porcje )
- 1/2 szklanki perełek tapioki zielonej
- 500 ml wody
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 owoc marakui
- 1 łyżka rodzynek
Perełki tapioki wsypałam do garnka i zalałam wodą.
Odstawiłam na całą noc.
Rano odcedziłam na sicie.
Zagotowałam w garnku mleko z 4 łyżkami cukru i wsypałam tapiokę.
Gotowałam około 5 minut aż kuleczki napęczniały.
Dodałam teraz ekstrakt z wanilii i wymieszałam.
Przelałam pudding do pucharków.
Można jeść ciepły lub schłodzony w lodówce przez 2-3 godziny.
Na wierzch pucharków wylałam miąższ z jednej marakui, posypałam rodzynkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czapla siwa - Zgniłe Błota |
8 komentarze
bardzo lubimy pudding z tapioki, ale z zielonej jeszcze nie jadłyśmy :) Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam gorąco.
Usuńpuddingi z tapioki są cudowne w smaku, takie delikatne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, z tapioką zaprzyjaźniłam się niedawno i polubiłam bardzo.
UsuńCo do Ciebie zajrzę to robię się głodna:)))znów coś wyjątkowego:)))))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu.
UsuńPrezentuje się cudnie, a z dodatkiem marakui musiał tak smakować :)
OdpowiedzUsuńMarakuja zaostrzyła jego delikatny smak.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.