Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Najpopularniejsze potrawy tłustego czwartku to pączki i faworki zwane również chrustem i chruścikiem.
Wedle przesądów jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Wiadomości zaczerpnęłam ze starych rodzinnych kronik.
Skoro mamy zjeść jednego chociaż to może tym razem taki mały pączuś na indyjską nutę?
Tradycyjny przysmak indyjski jest trochę inny ale popróbujcie mojego i na pewno Wam zasmakuje.
Odchudzać będziemy się od jutra ha ha.
Składniki:
- 100 g mleka w proszku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- szczypta soli
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zmielonych orzechów pistacjowych
- 50 ml wody
- 250 g cukru
- 1 ziarno kardamonu
- olej do smażenia
Mleko w proszku wymieszałam z mąką i solą.
Dodałam zmielone orzechy oraz mleko i ugniotłam ciasto.
Ciasto się lepi i można z niego zrobić kulki.
Rozgrzałam olej do temperatury 165 C i smażyłam na nim kulki na złoty kolor ze wszystkich stron.
Osączyłam na ręczniku papierowym.
Z wody, cukru i rozgniecionego ziarna kardamonu ugotowałam syrop, włożyłam do niego usmażone kulki i gotowałam jakieś 3 minutki.
Kulki są gorące nie należy ich jeść od razu, pięknie pachną kardamonem.
Smacznego.
Przepis z kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Roślinność śródziemnomorska |
2 komentarze
Dzisiaj pączki w każdym wydaniu:))))Twoje na pewno pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPączków nigdy dość hi hi. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.