Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu.
Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę.
Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu.
Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego.
Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen.
Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP.
A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić w domu.
Domowa pasta tahini.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren jasnego sezamu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- Do przygotowania tahini najlepiej użyć ziarna niełuskanego bo jest zdrowsze ale łuskany sezam też idealnie się nadaje.
- Ziarna sezamu prażyłam na suchej patelni do momentu aż sezam zaczął pachnieć.
- Przesypałam go wówczas do blendera i zmiksowałam na pastę, powoli dolewałam olej sezamowy aż powstała pasta odpowiedniej gęstości.
- Pastę tahini w lodówce można przechowywać do 3 miesięcy.
Przepis kuchni Bliskiego Wschodu.
"Podróże małe i duże"
Gąbka Morza Śródziemnego |
5 komentarze
domowa tahina to jest to!
OdpowiedzUsuńPrawda że prosto i smakowicie?
UsuńJeszcze jej nie robiłam ale widzę, że nie ma nic trudnego w jej zrobieniu a domowa jest 1000 % od kupnej. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób i ciesz się tym cudnym smakiem.
UsuńI zdrowo.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.