niedziela, 15 lutego 2015

Sezamowa pasta tahini

Tahini jest modna i wygodna jak gdzieś ktoś napisał.
Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu.
Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę.
Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu.
Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego.
Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen.
Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP.
A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić w domu.
Domowa pasta tahini.

Składniki:
  • 1 szklanka ziaren jasnego sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie pasty sezamowej tahini:
  • Do przygotowania tahini najlepiej użyć ziarna niełuskanego bo jest zdrowsze ale łuskany sezam też idealnie się nadaje.
  • Ziarna sezamu prażyłam na suchej patelni do momentu aż sezam zaczął pachnieć.
  • Przesypałam go wówczas do blendera i zmiksowałam na pastę, powoli dolewałam olej sezamowy aż powstała pasta odpowiedniej gęstości.
  • Pastę tahini w lodówce można przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego.
Przepis kuchni Bliskiego Wschodu.
"Podróże małe i duże"
Gąbka Morza Śródziemnego

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger