Przepis można wykorzystać na karnawałowe imprezy a także na kolację z bliskimi.
Myślałam że takie połączenie jest niemożliwe ale się pomyliłam, kapusta kiszona i śledzie to idealne połączenie oraz bomba witaminowa i mineralna.
Zapraszam na przepyszną sałatkę.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej śmietany 22%
- 4 filety śledziowe
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 średni ogórek kiszony
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 cebula dymka
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Ogórka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam w kosteczkę, posiekałam także natkę.
Kapustę kiszoną pokroiłam drobniej.
Śmietanę wymieszałam z majonezem, dodałam sól i pieprz do smaku.
Śledzie pokroiłam na nieduże kawałki.
Do miski dodałam kapustę, śledzie, ciecierzycę, natkę, ziemniaki, ogórka oraz dymkę.
Wszystkie składniki delikatnie razem wymieszałam z sosem.
Sałatka powinna postać chociaż godzinę aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dojrzewające daktyle |
2 komentarze
Witam ,fajny przepis,ale czy te śledzie to mają być matiasy (solone) ??
OdpowiedzUsuńMogą być matiasy, mogą być solone z beczki, tylko trzeba je dobrze wymoczyć.Każde się nadają. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.