Do tego warzywa świeże i pyszna sałatka gotowa.
Sałatka sycąca, aromatyczna z mnóstwem witamin.
Zapraszam na sałatkę warzywną w kolorze zielonym.
Składniki:
- 100 g zielonego groszku z puszki
- 250 g bobu - miałam mrożony
- 300 g fasolki szparagowej zielonej - miałam mrożoną
- 1/2 brokuła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 szalotka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- garść orzechów pistacjowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu z chabra
- 2 łyżeczki musztardy ziołowej
- 1 łyżeczka miodu słonecznikowego
- sól
- pieprz
Bób, fasolkę i brokuła ugotowałam każde oddzielnie w lekko osolonej wodzie tak aby warzywa były aldente.
Warzywa odcedziłam i przestudziłam.
Do salaterki włożyłam różyczki brokuła, fasolkę, obrany bób, posiekaną natkę, tymianek, majeranek oraz odcedzony groszek konserwowy.
Wszystko razem delikatnie wymieszałam.
Do słoiczka włożyłam wszystkie składniki na sos i potrząsając nim wymieszałam składniki na gładką emulsję.
Polałam sosem sałatkę i posypałam posiekanymi pistacjami.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne |
2 komentarze
brakuje mi takiej ilości zielonego na talerzu:)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku wszyscy tak mają, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.