piątek, 13 lutego 2015

Puree z topinamburu

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem.
Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych.
Warto go zajadać.

Składniki:  4 porcje 
  • 1000 g bulw topinamburu
  • sól morska
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • biały pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
  • Bulwy topinamburu wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą wodą, jeśli są bardzo brudne można je obrać ze skórki.
  • Gotowałam topinambur podobnie jak ziemniaki w osolonej wodzie jakieś 15-20 minut po czym odcedziłam i zmiksowałam je na gładki krem.
  • Następnie dodałam do puree sól, pieprz i mleko i dalej miksowałam.
  • Na koniec dodałam śmietankę i masło i dobrze wymieszałam.
  • Posypałam puree natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku

6 komentarze

  1. nigdy nie jadłam topinamburu, w końcu muszę się odważyć

    http://blogerskiwywiad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko, ciekawi mnie gdzie kupiłaś bulwy topinamburu?
    Kiedyś rósł w babcinym ogródku. Niestety, zjadły go nornice.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topinambur kupuje u pana na ryneczku, on sprzedaje go jako słodki ziemniak i nikt sie nim nie interesuje dlatego kupuje po 3 zł za kg.
      Natomiast czytuje na forach że dziewczyny kupują go po 20 zł za kg.Mam farta.
      Pozdrawiam Łucjo.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger