Upiekłam i zajadałam ze smakiem, są smakowite, aromatyczne i dla wielbicieli orzechów kokosowych będą pysznym śniadaniem.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki: ( 2 porcje )
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 250 ml mleczka kokosowego
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki uprażonych wiórków kokosowych
- maliny do podania świeże lub mrożone
Do jednej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszałam.
Do drugiej miski wlałam mleczko kokosowe, wymieszałam z cukrem, jajami oraz rozpuszczonym ale chłodnym masłem i ekstraktem waniliowym.
Następnie do suchych składników dodałam mokre i wymieszałam do połączenia składników.
Ciasto odstawiłam na 20 minut aby "odpoczęło".
Po 20 minutach smażyłam małe placuszki na rozgrzanej suchej patelni, można użyć odrobinę masła, z obu stron na złoty kolor.
Wiórki kokosowe uprażyłam na suchej patelni i wymieszałam z jogurtem.
Placuszki podałam z jogurtem kokosowym i malinami.
Smacznego.
Inspiracja u Angie.
"Podróże małe i duże"
Tunezja |
6 komentarze
Wyglądają bardzo pysznie...Tak pysznie, że ślinka mi pociekła...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzereśnia koniecznie musi spróbować kokosowo z malinami hi hi.
Usuńuwielbiam kokos a te sa cudne :) mniam
OdpowiedzUsuńOlcia ciesze się że przypadły Ci do gustu.
Usuńbardzo apetyczne placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i proponuje upiec.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.