czwartek, 5 lutego 2015

Placki kukurydziane Nigelli

Takie placki polecam na śniadanie ale również jako deser na podwieczorek a nawet na kolację.
Z ulubionym dżemem albo z pysznym miodem.
Polecam gorąco.


               Składniki:
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g stopionego i wystudzonego masła
W jednej misce wymieszałam jaja, mleko.
W drugiej misce wymieszałam sypkie składniki.
Do masy jajecznej mieszając ciągle dodawałam składniki sypkie, dobrze wymieszałam a na koniec dodałam rozpuszczone masło.
Masa jest dość rzadka i dlatego odstawiłam ją na 30 minut aby odpoczęła.
Po tym czasie piekłam na suchej patelni nieduże placki.
Podałam je z konfiturą cytrynową z imbirem.
Smacznego.
Przepis Nigella Lawson
"Podróże małe i duże"
Tunezyjska roślinność - oleander

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger