Chia jest zdrowe, chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie tylko.
Chia ma żelazo, chia ma mikro i makroelementy, chia ma białka tyle co nic innego, chia jest super.
Więcej o chia już wkrótce.
Chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, jedzmy na zdrowie.
Składniki: ( forma 20 x 20 )
Warstwa waniliowa:
- 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml mleka
- 3 łyżki ksylitolu - miałam Piątnica
- 2 - 3 łyżki nasion chia
- ziarna z jednej laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 270 g wiśni - miałam mrożone
- wody do objętości 400 ml masy wiśniowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżeczki żelatyny
Najpierw zajęłam się warstwą waniliową.
Do garnuszka wlałam mleko kokosowe, dolałam mleko zwykłe, dodałam ziarenka z jednej przekrojonej laski wanilii oraz ksylitol.
Zagotowałam wszystko, dodałam nasiona chia i gotowałam razem 5 minut.
Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wody i dolałam do masy waniliowej.
Teraz warstwa wiśniowa.
Rozmrożone wiśnie wraz z sokiem włożyłam do garnuszka i rozgotowałam je na ile to możliwe.
Następnie jeszcze ciepłe zmiksowałam na papkę.
Do masy wiśniowej dodałam tyle wody aby razem było 400 ml masy, ksylitol i nasiona chia i gotowałam 5 minut.
Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wody i dolałam do masy wiśniowej.
Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej zimną masę waniliową, wstawiłam do lodówki aby stężała.
Gdy masa waniliowa stężała wylałam na nią tężejącą masę wiśniową i ponownie wstawiłam do lodówki.
Najlepiej jak deser studzi się kilka godzin.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjska mewa |
13 komentarze
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńSmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiśnie, pianka wygląda pieknie :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z innymi owocami i tez będzie smakowicie.
UsuńCiasto wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba.
UsuńAleż te pianki wyglądają:) Na sam widok ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńŁadnie je nazwałeś, pianki. Łatwe i koniecznie trzeba spróbować .
UsuńWygląda obłędnie, nigdy chia nie jadłam w niczym ale musze spróbować po wychwaleniu :)
OdpowiedzUsuńChia trzeba spróbować bo nie wypada nie. Miłych wrażeń smakowych.
UsuńNo i jest raczej drogie... Rozważam kupno, ale właśnie ta cena mnie odstrasza...
OdpowiedzUsuńAle co jest drogie bo nie rozumiem? chia jest drogie? no nie przesadzaj. 13 zł za 250 g gdzie używasz 2-3 łyżki do deseru. Nie jesz tego tonami a na własnym zdrowiu takie trochę chcesz oszczędzać? Warte jest to rozważenia czy warto nie kupić a nie czy warto kupić?
UsuńPozdrawiam.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.