Proponowałam już wężyki, faworki drożdżowe a dziś oponki.
Ten przepis który podaję dostałam od mojej babci.
Oponki są puszyste i pyszne, zapraszam.
Składniki:
- 500 g białego sera twarogowego półtłustego
- 500 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ser przepuściłam przez maszynkę do mielenia o średnich otworach.
Dodałam do sera jaja, cukier, wymieszałam.
Następnie dodałam do sera mąkę wymieszaną z sodą i zagniotłam ciasto podsypując mąką aby nie lepiło się do dłoni.
Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinałam kółka w których potem kieliszkiem wycinałam otworki.
Oponki smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączałam oponki na ręczniku papierowym.
Te małe kółeczka które wycinałam kieliszkiem usmażyłam i powstały małe pączusie.
Po całkowitym wystygnięciu posypałam oponki cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis babci.
"Podróże małe i duże"
W chmurach |
8 komentarze
Lubię oponki i często robie, jednak zamiast sody daję proszek do pieczenia, cóż soda na mnie źle działa :)
OdpowiedzUsuńWażne że pyszne są.
UsuńDzień dobry! Pychotka na całego niedługo tłusty czwartek.Buziaki.
OdpowiedzUsuńW tłusty czwartek musi byc pysznie. Pozdrawiam Agatko.
UsuńOponki są pyszne...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńŚwietne oponki Dorotko, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja bardzo dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.